HTML

laciii79 futóblogja

Futóként új életet kezdek. Egy sérülés kellett, hogy el kezdjek kutakodni, hogy mi is lehet ennek az oka. Segítőkész sporttársaknak hála, rájöttem, hogy nem biztos, hogy csodakenceficére meg sportorvsora van szükségem, lehet, hogy a futóstílusomat kell, hogy megváltoztassam. Lehet, hogy hibás volt az elmélet, amit eddig az egészről tudtam, illetve tudni véltem. Szóval eljött az idő az újrakezdésre.

Friss topikok

  • laciii79: @snatch_: Tartok én is tőle, sajnos.... November környékén szeretnék megint egy marcit futni valah... (2012.08.14. 11:08) Június óta
  • laciii79: @oregbaka: Naná, hogy folytatom... :-) Sajnálom nagyon, hogy nem tudtam ott lenni... :-( (2012.06.05. 19:23) Újra itt
  • laciii79: @WITCH: Először is, nem tudod elvenni a kedvem. ;-) Odaverni biztos, hogy nem. Fogyasztok (remélem... (2012.05.25. 14:35) Rövideket már igen
  • laciii79: @snatch_: Köszönöm. Tudom, tudom, türelem..., nekem már ehhez a pár héthez is nagy türelem kellet... (2012.04.17. 15:21) Még mindig nem :-(
  • laciii79: @PecsiPeter: Jó, hogy hozzáírtad. :-) Rólad bármit el tudok képzelni. ;-) Tudom, nem érted félre, ... (2012.03.22. 08:31) 3:55:48 :-) Egy valóra vált álom...

Negyedéves értékelés

2010.03.31. 22:30 :: laciii79

...a teljesség igénye nélkül. Csak, ami eszembe jut.

Ami mindenképp fontos, hogy gördített a Nagyfőnök akadályokat elém ebben a három hónapban rendesen. De, spirituális ember lévén, hiszem, hogy ezek nem véletlenül kerültek elém, ezeknek feladatuk van velem, nekem meg tanulnom kell belőlük. Egyrészt ugye volt a sérülésem a bal sípcsontom mentén és a lábfejemben, másrészt a talpamon lévő szemölcs aktivizálódott (eltávolítása folyamatban), meg volt ugye némi vírusos fertőzés is.

Ezek fényében mindhárom hónapban 12 futásom volt - ez 4-5 futással kevesebb havonta, mint, amit eredetileg terveztem. Azért büszke vagyok magamra, mert a lehetőségekhez mérten, mentem, ahogy tudtam. :-) Minden hónapban felette voltam a 100 km-nek, a legtöbb most márciusban sikeredett: 120 km...ez nem rossz, bár kb 50 km-rel többet terveztem per hó. De ez van.

A jelent és a közeli jövőt tekintve, a szemölcsöm gyógyulóban, bár épp ma megint jobban fájt, de én bízom benne, hogy 3 héten belül pont kerül az ügy végére, és nem kell kihagynom emiatt már egy futást sem. A sérülésem (a korábban említett) már teljesen rendben van, viszont ma (ez egy ilyen nap) fura fájdalmat éreztem egy lépésnél a vádlimben, és most pár órával a futás után sem tökéletes a dolog. Remélem nem lesz baj.

A legnagyobb pozitívum, hogy WITCH-től indíttatva elsajátítottam (vagy legalábbis azon vagyok) a Gordon Pirie féle féltalpra érkezéses futótechnikát. Nagyon tetszik, kímélőbb is...egyelőre nem érzem, hogy gyorsabb lennék vele, bár ez a fent említett negatívumoknak is betudható.

Ami a célokat illeti...nos, körvonalazódnak. Kéne majd egy új - flat - cipő, lassan lassan maratonra szeretnék készülni már. Egyelőre az igazi hosszú futások hiányoznak, de ahogy a kellemetlenségek elmúlnak, már nem lesz kifogás. Siófokon szeretném lefutni majd novemberben. A Bp maratonnal nem is annyira a közelsége a bajom, mert, ha egyszer eldöntöm, felkészülök. Inkább a meleg aggaszt kicsit, de arra is fel lehet készülni. Szóval nyomom a hosszúkat majd, persze résztávozom is egyre többet, iramváltózok, a fokozásokat is csinálom, és egyre gyorsabb és állóképesebb leszek! :-)

 

 

 

4 komment

Címkék: cipő maraton siófok értékelés flat gordon akadályok pirie

A bejegyzés trackback címe:

https://laciii79.blog.hu/api/trackback/id/tr221885524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2010.04.07. 19:37:15

Szia!
Először is, köszi a futóblogon a választ! Szeretném megkérdezni, hogy mit tanácsolnál, te mint gyakorlott futó, hogyan kezdjek el gyakorolni a Pirie-módszerre? Neked mennyire esik nehezedre így futni? Milyen cipőd van? Csak azért kérdezlek téged, mert egyrészt jóval tapasztaltabb vagy nálam, másrészt pedig nekem is sípcsont-boka környéki fájdalmaim vannak. Válaszodat köszi!

laciii79 2010.04.07. 20:22:12

@unknown_blogger: Szia! Először is, nálam sokkal kompetensebbek is vannak a témában (WITCH, DaMartian....), én még igen csak tanulófélben vagyok, de ha már megtiszteltél, válaszolok, ahogy tőlem telik.
Az első kérdésedre pont WITCH tudna leginkább válaszolni, én is általa ismertem meg a módszert. Nálam az volt, hogy először fogtam magam otthon, mezítláb és felvettem a módszerben leírt pozíciót. Fontos a beleülős rogyasztás. Aztán szépen előredőltem és rövideket (legalábbis akkor nagyon annak éreztem) lépve elindultam, mondanom sem kell, féltalpra érkezve, nem sarokra. Azért kell, hogy rövidet lépj, mert a test súlypontja alá kell érkezned. Fontos még, hogy ne dőlj előre. Ezután jött az, hogy kicsit túlvállaltam magam, mert másnap fogtam magam, cipőt húztam, és némi bemelegítés után elmentem futni. Rögtön egy 6km-es körre...no ez akkor soknak bizonyult, nem kicsit. Ahogy elindultam hihetetlenül bénának, lassúnak, idétlennek éreztem magam, ahogy a jól megszokott sarkos talajfogás helyett megpróbáltam féltalpon talajt fogni. Nagyon figyelnem kellett, hogy nehogy sarokra lépjek. Lefutottam, elfáradtam, nyújtottam, mégis másnapra, de főleg harmadnapra iszonyú izomlázam lett a vádlimban. Persze, hisz hirtelen megerőltettem.... 2 nap pihi után újra próbálkoztam...ha már így bekezdtem, akkor nem mentem lejjebb, sőt lassan kicsit feljebb, aztán szépen belejöttem. Nagyon kellett figyelnem tudatosan, hogy mire is érkezem, majd az első nagy "AHA" élményem az volt, amikor így indultam el, automatikusan és nem kellett már tudatosan figyelnem. Nagyon fontos a rogyasztás, ez nagyobb izommunka, viszont pont ez fogja a talajfogásodat csillapítani, és egyébként könnyebb is rogyasztva helyesen talajt fogni. Szerintem....
A második kérdésre a válasz: eljutottam oda, hogy már így természetes, már nem esik nehezemre. :-)
A cipőkérdés kardinális...vagy talán nem is annyira. Nos, nekem Nike air pegasus-om van, nem vészesen nagy sarokkal. Ugyanis ebben a stílusban kimondottan hátrány a nagy csillapítású sarok. Szóval az enyém még elmegy, így én ebben váltottam. De keresek egy lapos sarkú, inkább versenyre tervezett cipőt, ami nem túl drága, most ezen vagyok rajta. Per pillanat 19-ért van a dekában legolcsóbban..várok valami akciót. Eleinte sürgetőbbnek éreztem a cipő váltást, de tulajdonképpen így is át tudtam állni, szóval meg lehet csinálni, de kétségtelen, hogy versenyszerű cipőben az igazi.
Nos, ennyi, azért tájékozódj több helyről, profiktól is. :-)

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2010.04.08. 17:03:05

@laciii79: Hát nagyon köszönöm a kimerítő választ, azt hiszem, mindent megtudtam erről, amit akartam. Úgy döntöttem, kipróbálom a dolgot, bár egyelőre elég megfoghatatlannak tűnik, nem tudom, hogyan állítsam majd rá a lábam arra, hogy ne a sarkamon, hanem a talpam elején érjek földet. Bár a videókon, amiket néztem, elég könnyűnek tűnik a dolog, de mikor csinálni kellene, akkor fura. Ennek ellenére néha meglepően könnyen sikerül... lehet amúgy, hogy erre a célra a cipőm sem az igazi: egy Adidas Duramót használok, aminek elég nagy sarka van, dehát ez nem lehetetlenítheti el a dolgot, max. megnehezíti egy kicsit. Mindenesetre azzal is egyetértek, aki azt mondja, hogy erre annak nincs szüksége, aki bármennyit tud futni minden gond nélkül. Nos mivel nekem fájdogál néha a bokám, sípcsontom, muszáj egy másik technikát is kipróbálnom, hátha.
Holnap kezdem, ha érdekel, majd beszámolok a tapasztalatokról, de előtte még lehet, hogy Witchet is zaklatom majd.
Nagyon köszi még egyszer a választ, jó futást neked és minden jót!

laciii79 2010.04.08. 20:57:57

@unknown_blogger: Nagyon szívesen!
Mindenképp zaklass nálam hozzáértőbbeket is, fontos, hogy megfelelően tájékozódj. Közben, ahogy látod megy egyfajta vita a futóblogon is. Ez a jó, hogy nem gondolkodunk egyformán. :-)
Majd írj, hogy hogy döntöttél, és, ha tényleg megpróbálod, akkor sok sikert, kitartás! Érdekelnek a tapasztalataid!
Jó futást!
süti beállítások módosítása