HTML

laciii79 futóblogja

Futóként új életet kezdek. Egy sérülés kellett, hogy el kezdjek kutakodni, hogy mi is lehet ennek az oka. Segítőkész sporttársaknak hála, rájöttem, hogy nem biztos, hogy csodakenceficére meg sportorvsora van szükségem, lehet, hogy a futóstílusomat kell, hogy megváltoztassam. Lehet, hogy hibás volt az elmélet, amit eddig az egészről tudtam, illetve tudni véltem. Szóval eljött az idő az újrakezdésre.

Friss topikok

  • laciii79: @snatch_: Tartok én is tőle, sajnos.... November környékén szeretnék megint egy marcit futni valah... (2012.08.14. 11:08) Június óta
  • laciii79: @oregbaka: Naná, hogy folytatom... :-) Sajnálom nagyon, hogy nem tudtam ott lenni... :-( (2012.06.05. 19:23) Újra itt
  • laciii79: @WITCH: Először is, nem tudod elvenni a kedvem. ;-) Odaverni biztos, hogy nem. Fogyasztok (remélem... (2012.05.25. 14:35) Rövideket már igen
  • laciii79: @snatch_: Köszönöm. Tudom, tudom, türelem..., nekem már ehhez a pár héthez is nagy türelem kellet... (2012.04.17. 15:21) Még mindig nem :-(
  • laciii79: @PecsiPeter: Jó, hogy hozzáírtad. :-) Rólad bármit el tudok képzelni. ;-) Tudom, nem érted félre, ... (2012.03.22. 08:31) 3:55:48 :-) Egy valóra vált álom...

Futogatok

2010.10.13. 21:56 :: laciii79

A nem egész egy hónappal ezelőtti félmaraton óta kicsit árértékeltem a dolgokat, ami a futást illeti.

Rájöttem, hogy túlgörcsöltem a felkészülésemet. Nemcsak a versenyt görcsöltem el, hanem az edzéseimet is. Nem voltak laza futások. Még azoknál a futásoknál is, amelyek mellé laza futást rendeltem az edzésnaplóban, azoknál is egyfolytában az időeredményen pörögtem, gyakran még futás közben is a részidőimen agyaltam, hogy fúú, most mennyi kéne, legyen az időm, stb.

Épp a lényeg veszett el. A futás öröme. Félreértés ne essék, élveztem én a futásokat, de az utóbbi időben hiányoztak azok a flow-szerű szaladgálások, amik régen mindennaposak voltak.

Aztán mostanában visszavettem. Nem a távból, a heti penzumot nagyjából tartrom (bár jó lenne, ha ilyenről sem beszélnék, csak futnék akkor és amennyit jólesik). A sebességem sem igen lassult, de valahogy kevésbé érdekel most az egész, viszont jobban élvezem a futásokat. Nem tudom, lehet, hogy motivációs problémáim vannak, legalábbis, ami a versenyeket illeti, lehet, hogy arról van szó, hogy a prioritások most máshová kerültek az életemben (erre már utaltam egy korábbi posztban), anyagi lehetőségeim is szűkösebbek lettek, főleg, ami a hobbijaimra fordítandó részt illeti, mindenesetre kicsit más lett a viszonyom a futáshoz. Rájöttem, hogy élvezhetem akkor is, ha nem futok maratont. Illetve, ha MÉG nem futok. És nem csak, hogy élvezhetem, hanem még jobban is élvezem, legalábbis most.

Kiderül, merre alakulnak tovább a dolgaim, ami biztos, hogy rendszeres mozgás nélkül nem tudok élni, sőt elképzelni sem tudom, hogy hogy tud bárki is sport nélkül teljes, egészséges életet élni. Az is biztos, hogy számomra a futás az elsőszámú mozgásforma. Szóval futni fogok (meg nyilván úszni, meg tavasztól bringázni, esetleg kondizni, teniszezni) talán kicsit kevésbé eltökélten, lehet, hogy lassaban is (bár ez egyelőre nincs így), de az biztos, hogy kevésbé görcsösen és nagyobb élvezettel... :-)

És lehet, hogy ennél nem is kell több.

10 komment

Címkék: edzés futás felkészülés flow görcsölés hosszútávfutás

A bejegyzés trackback címe:

https://laciii79.blog.hu/api/trackback/id/tr512369979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PecsiPeter · http://pecsipeter.blog.hu/ 2010.10.16. 20:14:09

Nagyon pozitív,hogy ennyire lelkesedsz a sportért!

laciii79 2010.10.16. 23:11:57

@PecsiPeter: Erről nem tehetek. :-) Ha eltelik úgy néhány nap, hogy nem mozogtam, az meglátszik rajtam: enerváltabb vagyok, depresszívebb, unottabb stb. Sokszor érzem, hogy akkor kell elindulni futni, amikor a legfáradtabbnak érzem magam. Ez ugyanis általában idegi fáradtság, és a futás úgy feldob, hogy szinte ki leszek cserélve. Szóval nem csak a testi, hanem a szellemi és a lelki egészségemért is futok. :-)

cole81 2010.10.20. 22:39:03

Ezt én is megtapasztaltam magamon. :( Főleg most, hogy alapozok és lassan kell mennem, nem engedhetem felszaladni a pulzusom.. :\ The a flow élmény kell!!! :)

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2010.10.22. 18:12:01

Nem csodálom, hogy a diákjaid közül elkezdtek páran futni. Ha több tanár is ilyen lelkesítően beszélne a sportról akkor nem úgy fogyna a magyar ahogy fogy.

A cipóvásárlásoddal kapcsolatban egy ötlet: próbál fel itthon, válaszd ki a méretet, aztán rendeld meg innen:
www.prodirectrunning.com/lists/nike-mens-running-shoes.aspx
Egyébként nekem van egy glide-om, 47-es eladó.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.22. 21:08:18

@Vasapu: Jól sejtem, hogy Te is innen rendeltél? Minden rendben volt? Hogy fizettél? Mennyiért szállították ki?

Én egy Vomero 5-öt választottam ki a cipőteszten (alaposan kipróbáltam) de nem akarom elsietni a vásárlást, inkább várok egy kedvező ajánlatra.
Valószínűleg régebbi Vomero modell is jó lenne, de azt nem lehet tesztelni (valyon miért? :-)

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2010.10.23. 08:18:49

@Navixaf: Igen, innen rendeltem. A mérettáblázatuk(nem csak) szerintem nem teljesen egyértelmű így én egy kicsit rábasztam. Egyébként 2 párat rendeltünk és egy hét alatt megjött. Visa kártyával fizettünk, azzal sem volt gond. A szállítás 10 Font dobozonként.
Rendelnék még egyszer tőlük, csak a méretezésre kell nagyon ügyelni.

Én egy 12-est rendeltem, ami náluk 46-os, de egy 12-est küldtek, ami végülis 47-es.
:-(
A Vomero-ról nem tudok nyilatkozni, nekem ez az első Nike-m.

laciii79 2010.10.23. 14:44:24

@Vasapu: Köszi a tippet, picit kivárok még, és figyelem az akciókat. :-)
Köszi, szívesen megvenném tőled, de nekem 41-es kell, szóval abban én elvesznék... :-)

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.10.23. 15:11:37

@Vasapu: Ajjaj, ez a méreteltérés nem hangzik túl jól. Nekem 41-es kellene, ami elvileg 7-es, gyakorlatilag meg ki tudja? Lehet, hogy konzultálnom kell DaMartiannal rendelés előtt (egyelőre a 7-es "out-of-stock" sajnos).

Remélem el tudod adni a 47-est (Futóblog, Vatera,..)
süti beállítások módosítása